Een bad of een douche?
In kleinere badkamers is het bad meestal van het toneel verdwenen. Maar ook in grote badkamers durft de badkuip wel eens te ontbreken, aangezien steeds meer mensen de voorkeur geven aan een douchecabine met hydromassage. hydromassagecabines bieden net als bubbelbaden een verkwikkende massage, maar ze nemen minder plaats in. Ze zijn voorzien van een grote hoofdsproeier, zijdelingse massagejets en een handdouche en passen zowel in een nieuwe als in een te renoveren badkamer. Sommige hydromassagedouches kikkeren je eveneens op met kleureffecten en zachte muziek. Nog andere hebben een uv-lamp, zodat je onder de douche een bruin kleurtje krijgt.
TIP: Informeer zeker eens naar douchecabines waarin het douchewater wordt gerecycleerd. Of je nu 3 of 10 minuten in de cabine blijft, je verbruikt dezelfde hoeveelheid water: 20 tot 30 liter. Zo kan je optimaal genieten van de weldaden van water én heb je toch respect voor ons milieu.
Het toilet
De keuze voor het juiste toilet kan voor een badkamer een groot verschil maken, niet enkel qua uitzicht, maar ook op het gebied van comfort. Een hangtoilet oogt ruimtelijker, omdat het vrij van de vloer blijft en dus zichtbaar minder volume inneemt.
TIP: Na de douche is het toilet de grootste waterverbruiker in huis. Bij de oude stortbakken worden per toiletbeurt tussen de 9 en 12 liter weggespoeld. Voor een kleine boodschap is drie liter nochtans meestal voldoende.
Een enkele of een dubbele wastafel?
Het antwoord hangt af van de grootte van je badkamer. Je moet immers voldoende loop- en elleboogruimte hebben. Om gemakkelijk in en uit te kunnen stappen en je af te drogen, moet er voor de douche en naast het ligbad ten minste 60 cm vrije ruimte zijn. Voor een wc (of een bidet) moet aan beide zijden minimum 20 cm worden voorzien en nog eens 30 tot 40 cm ervoor. Vooraan de wastafel is er minstens 60 cm nodig, zodat iemand nog achter je langs kan lopen. Aan weerszijden ervan, op ellebooghoogte, moet je minimaal 20 cm bewegingsruimte hebben.
TIP: Bij een verbouwing kan je flink wat geld besparen door de nieuwe wastafel (en het bad of de douche) op dezelfde plaats te zetten als waar die nu staat.
Opgeruimd staat netjes
Of je nu een grote of kleine badkamer hebt, ga voor meubilair met een maximale opbergcapaciteit. Zogenaamde ‘modulaire’ badkamermeubelen kan je alle mogelijke vormen laten aannemen, van een verplaatsbare opbergbox tot een staande of hangende kolomkast. Ook de inrichting ervan kent weinig of geen grenzen: laden onder de waskom zijn bijzonder handig voor make-upspullen, in de kolomkast kan je een wasmand wegbergen, en verstelbare rekjes zijn een prima oplossing voor badhanddoeken.
TIP: Een kast met laden is veel praktischer dan een kast met legplanken en draaideuren. Doordat ook het achterste deel kan worden benut, kan je in laden tot 55% meer opbergen. Bovendien kan je overal gemakkelijker bij.
Vergeet de ventilatie niet
In de badkamer hoopt er zich al snel vochtige lucht op die kan neerslaan als condens op het plafond en de wanden. Om schimmels en andere gevolgen van vocht te voorkomen, is het noodzakelijk dat de badkamer goed wordt geventileerd. Je kan dit proces optimaliseren met een muur- ofplafondventilator die je aan- of uitschakelt door middel van een schakelaar, of die aan een lichtschakelaar is gekoppeld. Na het uitschakelen zal de ventilator nog enige tijd nadraaien. Hoe lang, dan kan je zelf bepalen.
TIP: Zorg altijd voor een rooster in de badkamerdeur, zodat de ventilator voldoende lucht kan aanzuigen. Doe je dat niet, dan zal de ventilator niet goed kunnen werken.